در حال حاضر اکثر سیستم های کامپیوتری و لپ تاپ های برند های مختلف، از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنند. از این رو می توان سیستم عامل ویندوز را یکی از اصلی ترین و پر استفاده ترین سیستم عامل ها در سراسر دنیا در نظر گرفت. این سیستم عامل دارای نسخه های متعددی است و دائما نیز هر نسخه به روز رسانی می شود. از این رو ورژن ها و نسخه های مختلفی از ویندوز در دسترس است. اما شرکت غول نرم افزاری مایکروسافت، علاوه بر ویندوز معمولی یک نسخه دیگر هم دارد و آن را با نام ویندوز سرور می شناسند. برای بسیاری تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی جای سوال دارد و دقیقا نمی دانند که این دو ویندوز چه تفاوت هایی با هم دارند.
برای اطلاع یافتن از این تفاوت ها و دانستن فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی بهتر است ابتدا به معرفی ویندوز سرور و معمولی بپردازیم و سپس تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی را بررسی کنیم. آشنایی با فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی می تواند کاربران را در انتخاب نسخه مناسب برای استفاده، از سردرگمی نجات دهد.
تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی از نظر تعریف دو سیستم عامل
برای درک هر چه بهتر فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی، باید ابتدا این سیستم عامل ها را بهتر بشناسیم. ویندوز معمولی به منظور کاربری خانگی توسط شرکت مایکروسافت طراحی شده است و معمولا کاربران خانگی و سیستم های شخصی از این نسخه ویندوز استفاده می کنند. آن را با نام ویندوز مخصوص دسکتاپ نیز می شناسند. اما در مقابل مایکروسافت مجموعه ای از سیستم عامل های ویندوز را هم طراحی کرده که کاربرد آن ها روی سرور هاست.
در نتیجه بر خلاف کاربرد ویندوز معمولی که برای کاربران خانگی است، ویندوز سرور ها معمولا در شرکت ها، سازمان های اداری و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. درست مانند ویندوز معمولی، نسخه های ویندوز سرور نیز دارای ورژن های متعددی است و چندین نسخه از آن طراحی و منتشر شده است. همین تعریف دو سیستم عامل، اولین فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی را مشخص می کند.
بیشتر بخوانید: تفاوت بین حالت Sleep ،Hibernate ،shutdown و restart در ویندوز چیست؟
8 فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی
علاوه بر تعریف و زمینه استفاده از هر یک از این ویندوز ها، تفاوت ویندوزسرور و ویندوزمعمولی را می توان در بررسی برخی از ویژگی ها و عملکرد هایی که هر یک از این سیستم عامل ها دارند نیز در نظر گرفت. مهم ترین مشخصات متمایز کننده هر دو سیستم عامل را در ادامه بررسی می کنیم.
تفاوت در زمینه استفاده ویندوز سرور و ویندوز معمولی
همان طور که گفته شد ویندوز معمولی بیشتر برای استفاده در سیستم های شخصی و کاربری خانگی مد نظر است و طراحی آن برای انجام کار های روتین روزمره مانند وب گردی، دانلود فایل ها و برنامه ها و انجام کارهایی روتین انجام شده است. با این حال فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی در این جا مشخص می شود که در مقابل این زمینه کاربرد ویندوز های معمولی، ویندوز های سرور کاربری شبکه ای دارند و معمولا از آن ها در سیستم های شبکه ای و برای چندین کاربر استفاده می شود.
اشتراک گذاری شبکه ای داده ها، کنترل شبکه، مدیریت پروسه ذخیره داده و کنترل و مدیریت شبکه های شرکتی و تجاری از جمله زمینه های کاربرد ویندوز های سرور است. از این رو در دومین فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی مشاهده می شود که زمینه کاربری هر ویندوز تا چه میزان با دیگری متفاوت است.
تفاوت در نوع دسترسی ویندوز سرور با ویندوز معمولی
نکته مهم دیگر در فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی، تفاوتی است که در نوع دسترسی این سیستم عامل ها وجود دارد. در ویندوز معمولی یا ویندوز دسکتاپ کاربران به راحتی می توانند به حساب مایکروسافت خود دسترسی داشته باشند. این امر در خصوص ویندوز سرور اصلا امکان ندارد. در کل در مقایسه ویندوز سرور با ویندوز معمولی از نظر دسترسی، میزان و نوع دسترسی در ویندوز معمولی به مراتب بیشتر و بهتر از ویندوز سرور است.
فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی در پشتیبانی از هسته ها
فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی در میزان پشتیبانی این ویندوز ها از هسته هاست. در خصوص ویندوز معمولی، میزان پشتیبانی آن از هسته ها بسته به نسخه آن دارد. یک نسخه 32 بیتی ویندوز می تواند از 32 هسته پشتیبانی کند. هر چه این میزان افزایش یابد، میزان پشتیبانی ویندوز معمولی از هسته ها نیز به صورت تصاعدی افزایش می یابد.
اما در خصوص ویندوز سرور این موضوع کاملا متفاوت است. ویندوز سرور می تواند بدون محدودیت از هر تعداد هسته ای پشتیبانی کند و در این زمینه هیچ محدودیتی ندارد. این مورد هم یکی از اصلی ترین گزینه های فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی است.
اتصال های موجود شبکه در ویندوز سرور و ویندوز معمولی
ویندوز سرور و ویندوز معمولی از یک جهت دیگر هم با هم تفاوت دارند. ویندوز معمولی نمی تواند از تعداد بالای اتصالات شبکه پشتیبانی کند. در نتیجه اگر به تعداد زیاد اتصال شبکه نیاز باشد، ویندوز معمولی نمی تواند پاسخ گو باشد. در مقابل اما ویندوز سرور می تواند از تعداد بالاتر اتصالات شبکه پشتیبانی کند.
در ویندوز معمولی این سیستم عامل تنها می تواند از 20 اتصال شبکه پشتیبانی کند. اما در ویندوز سرور این امکان وجود دارد که اگر سیستم سخت افزاری مناسب باشد، از هر تعداد اتصال شبکه پشتیبانی کند. اساسا ویندوز سرور برای همین کار طراحی شده است.
پشتیبانی از حافظه در ویندوز سرور و ویندوز معمولی
نکته مهم دیگر در بحث تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی، تفاوت آن ها در پشتیبانی از فضای ذخیره سازی و میزان حافظه است. این تفاوت بر مبنای همان ماهیت عملکرد هر یک از این ویندوز ها و نوع و هدف طراحی آن هاست. در ویندوز معمولی این امکان وجود دارد که بسته به نسخه ویندوز، ویندوز معمولی بتواند از میزان مشخصی از حافظه ذخیره سازی پشتیبانی کند.
برای مثال نسخه 64 بیتی ویندوز دسکتاپ می تواند نهایتا از حافظه 2 ترابایتی پشتیبانی کند. اما در خصوص ویندوز سرور این موضوع برعکس است و این ویندوز می تواند از فضای ذخیره سازی بسیار بیشتری پشتیبانی کند.
تفاوت در پشتیبانی از مرورگر ها در ویندوز سرور و ویندوز معمولی
تفاوت در پشتیبانی از مرورگر های مختلف موضوع دیگر تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی است. در این ویژگی ویندوز معمولی نسبت به ویندوز سرور مزیت های بیشتری را ارائه می دهد. در ویندوز سرور تنها می توان از مرورگر اینترنت اکسپلورر استفاده کرد. اما در خصوص ویندوز معمولی این امکان وجود دارد که بدون محدودیت از مرورگر های مختلفی استفاده کرد. این موضوع نیز در گزینه های فرق ویندوز سرور و ویندوز معمولی اهمیت زیادی دارد.
بیشتر بخوانید: آموزش رفع خطای 0xc00000e9 در ویندوز
تفاوت در به روز رسانی های ویندوز سرور و ویندوز معمولی
در یک ویژگی دیگر نیز کفه ترازوی تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی، به سمت ویندوز دسکتاپ سنگینی می کند. در خصوص به روز رسانی ها و آپدیت هایی که برای ویندوز دسکتاپ وجود دارد، می توان مزیت های بیشتری را برای این نوع ویندوز نسبت به ویندوز سرور قائل شد. ویندوز معمولی به صورت منظم و در بازه های زمانی مشخص به روز رسانی می شود و نسخه های کامل تر و بی نقص تری از آن منتشر می شود. اما به روز رسانی های ویندوز سرور به هیچ عنوان نظم و تداوم ویندوز معمولی را ندارد.
تفاوت قیمت نصب ویندوز سرور و ویندوز معمولی
در نهایت در بحث بررسی تفاوت ویندوز سرور و ویندوز معمولی، بحث تفاوت های قیمت و هزینه های نصب و راه اندازی مطرح می شود. مشخصا ویندوز های سرور قیمت بسیار بیشتری نسبت به ویندوز دسکتاپ دارند و علاوه بر قیمت خود ویندوز سرور، هزینه های نصب، راه اندازی و به روز رسانی آن هم نسبت به ویندوز معمولی به مراتب بیشتر است. اما با این حال با توجه به مشخصاتی که ویندوز سرور دارد و زمینه کارایی این ویندوز ها در حوزه تجارت و کسب و کار های مختلف، قیمت تعیین شده برای آن می تواند برای بسیاری مقرون به صرفه باشد.