جستجو کردن
Close this search box.
اشتراک گذاری

PCI Express چیست؟

استاندارد PCI Express، استانداردی معرفی شده از سوی شرکت اینتل در سال 1992 به منظور اشتراک دیتا در دستگاه‌های مختلف بود. نام کامل این استاندارد Peripheral Component Interconnect Express است که گاه به صورت مخفف با عبارت PCIe نیز از آن یاد می‌شود. در ابتدای کار، مبنای PCI، انتقال اطلاعات به صورت موازی بود، بدین معنا که به ازای هر بیت، می‌بایست یک سیم در نظر گرفته می‌شد.

برای مثال اگر اطلاعات مورد نظر 32 بیتی بودند می‌بایست 32 سیم بر روی مادربرد طراحی می‌گردید. همانگونه که می‌دانید32 بیت، در انتقال موازی اطلاعات، می‌توانند به طور همزمان و در یک کلاک پالس عبور کنند. چنین انتقالی اگر چه در نگاه نخست بنظر خالی از اشکال می‌آید اما دستگاه را با مشکلاتی مواجهه می‌ساخت.

چرا که میدان مغناطیسی به وجود آمده در اطراف هر سیم، برروی دیتای سیم های کناری تأثیر می‌گذاشت. مشکل دیگر عدم امکان جاسازی 32 سیم بر روی مادربورد بود. از سوی دیگر امکان طراحی سیم‌ها به شکل یکسان (طول و عرض یکسان) وجود نداشت و این مسئله سبب ایجاد مشکلی به نام Clock Skew می‌شد. مشکل دیگر تاخیر زمانی بیت‌ها بود که به واسطه انتقال موازی اطلاعات اتفاق می‌افتاد. تمامی این اتفاقات در نهایت منجر به ابداع فناوری و استاندارد Pci express جهت انتقال و جابجایی اطلاعات شد.

PCI-Express استاندارد

چگونگی انتقال دیتا در نوع سریال PCI Express

اگر تا بحال مادربرد کامپیوتر را از نزدیک دیده باشید، حتماً در این قطعه، شاهد اسلات های بزرگ و کوچیکی که در کنار هم قرار گرفته‌اند، بوده‌اید. یکی از این اسلات‌ها، مربوط به کارت گرافیک است. نام اسلاتی که کارت گرافیک در آن قرار گرفته اسلات PCI Express است. کارت گرافیک از طریق تکنولوژی PCI Express با مادربورد در ارتباط است.

این تکنولوژی بر اساس مسیرهایی به نام Lane کار میکند. هر lane دارای دو مسیر، یکی برای ارسال و یکی هم برای دریافت دیتا است. هر مسیر نیز خود به 2 سیم -یعنی 2 مسیر برای ارسال و 2 مسیر برای دریافت- تقسیم می‌شود. بنابراین مجموع هر lane چهار سیم دارد. این خطوط ارتباطی (یا همان lane) به صورت تک بیتی ارسال و دریافت همزمان کار می کنند.

هرچه تعداد این خطوط بیشتر باشد، مکان عبور دیتای بیشتری وجود دارد و در نتیجه پهنای باند نیز بیشتر است. خطوط موجود در مسیرهای مذکور معمولاً با استفاده از حرف x، در کنار یک عدد نشان داده می‌شوند. برای مثال عدد X8 به معنای وجود 8 خط ارتباطی بین دو دستگاه است. با این حساب سرعت انتقال دیتا در x16 از x8 و سرعت x8 از x4 یا x1 بیشتر است.

خدمات تخصصی نمایندگی لنوو: تعمیر تجهیزات کامپیوتر 

اسلات های مختلف PCI Express

تا به امروز اسلات های مختلفی برای PCI Express طراحی و تولید شده‌اند. دلیل تفاوت فیزیکی در اسلات‌های طراحی شده وجود دستگاه های مختلف، صرفه جویی در هزینه و طراحی مادربوردها و مواد اولیه است. به طور کلی از نظر فیزیکی چند مدل اسلات وجود دارد.

البته این اسلات ها از نظر عملکرد تفاوت ریشه‌ای با یکدیگر ندارند و تفاوت آنها تنها در میزان پهنای باند و ظاهر آنهاست. در حال حاضر اسلات های x1 و x2 و x4 و x8 و x16 وجود دارند که در این میان اسلات های x1 و x16 بسیار بیشتر از سایر اسلات ها بر روی مادربردها به کار می‌روند. اسلات x16 همان اسلاتی است که می‌توان کارت گرافیک را در آن جا داد.

این مقاله را از دست ندهید: تعمیر پردازنده کامپیوتر لنوو

نسخه های مختلف PCI Express

نسخه‌های ارائه شده از این تکنولوژی تا سال 2015 چهار نسخه مختلف است که عبارتند از: نسخه هایPCIe 1 ،PCIe 2 ، PCIe 3 و PCIe 4 . معرفی نسخه نخست در سال 2003 و توسط گروه فنی PCI-SIG انجام شد. پهنای باند نسخه اول PCI Express، 250 مگابایت در ثانیه بود. دومین نسخه از این استاندارد در 15 ژانویه سال 2007 معرفی شد.

این نسخه یعنی PCIe 2.0 نام داشت و پهنای باند آن دو برابر نسخه ابتدایی بود. (چیزی حدود 500 مگابایت در ثانیه). البته مادربوردهای مجهز به نسخه دوم، امکان ساپورت از دستگاه های نسخه اول را نیز داشتند.

بعد از مدتی در سال 2009 ، نسخه اصلاح شده یعنی PCIe 2.1 معرفی شد که بعضی از امکانات و ویژگی های نسخه سوم رو داشت. در سال 2010 نسخه سوم یعنی PCIe 3.0 معرفی شد که تحول بزرگی در گسترش پهنای باند PCI Express بود. در سال 2011 نیز نسخه 4 از این فناوری معرفی شد.

نمایندگی تعمیر کامپیوتر لنوو

بکارگیری پیشرفته ترین تجهیزات تعمیر به موازات استفاده از نوین ترین متدها در مرکز تعمیر کامپیوتر لنوو سبب گشته است تا کارشناسان این مرکز قادر به رفع و حل پیچیده ترین و دشوارترین اشکالات ایجاد شده در کامپیوترهای لنوو گردند.

اگر چه کامپیوترهای لنوو در مدلهای متنوعی طراحی و تولید میگردند لیکن کاربران این محصولات، صرف نظر از مدل و نوع دستگاه خویش، می توانند به مرکز تعمیر کامپیوتر لنوو مراجعه نمایند و تمامی خدمات تخصصی مرتبط با دستگاه خویش از جمله خدمات مرتبط با تعویض و تعمیر کارت گرافیک کامپیوتر لنوو را دریافت کنند.

نمایندگی کامپیوتر لنوو در طول سالهای اخیر با ارائه تخصصی ترین خدمات مرتبط با محصولات این برند توانسته است خود را به عنوان مجموعه ای معتمد و منتخب جهت دریافت خدمات پس از فروش کامپیوتر لنوو مطرح سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.